Doar un turn ratacit printre case

Expandmenu Shrunk


Super oferta … ciudata

Acum vreo 3-4 zile am fost sa imi fac cateva cumparaturi cu “de-ale gurii”, dar si “de-ale igenei”. :) Printre altele, in ultima cateogrie, trebuia sa imi iau si un set de lame pentru aparatul de barbierit, aparat Gillette Fusion (5 lame). Am oferit atatea detalii despre aparatul de barbierit ca la el, sau mai bine zis “la raionul dedicat lui”, am observat o chestie interesanta, dar care cred ca de fapt NU TREBUIA SA O OBSERVE nimeni. Ideea este ca am ajuns la raionul dedicat aparatelor de barbierit, intr-un Mega Image din zona mea, si m-am orientat spre lamele ce ma interesau, dar lame ce erau pe un stand special GILLETTE, un lucru foarte interesant de merchandising de calitate. Mi-am gasit lamele ce le cautam, m-am uitat la pretul lor, dar avand in vedere ca aveam tim, iar pretul mi s-a parut putin cam …. ridicat, am mai stat sa studiez putin produsele. Inspiratia avuta in acel moment a determinat cumva si aparitia acestui articol. :) Mai exact, am studiat produsul ce ma interesa, iar lamele Gillette Fusion erau doua in pachet, la pretul de putin sub 40 lei, adica 39,54 lei. Fiind mai multe produse pe raft, printre care si aparatele de barbierit, le-am mai studiat putin, si asa am ajuns si la aparatul Gillette Fusion, aparatul pentru care cautam sa imi iau eu rezerve. Mi s-a parut interesant la el ca avea pretul cu aproape 10 lei mai mic decat lamele ce le doream, asa ca l-am luat din raft si l-am studiat mai atent. Avadand in vedere faptul ca era mai ieftin decat lamele, am fost ferm convins ca in pachetul lui era doar aparatul fara nimic altceva in el. Totusi, atunci cand m-am uitat la el mai bine am azut cu o mare uimire ca aparatul ce era complet (adica cu lama prinsa de el), avea anexata pe suportul sau din ambalaj, in partea din spate, si o lama de rezerva. Mai exact, eu cautam doua lame de rezerva, dar am gasit aparatul cu o lama de rezerva la un pret mai mic decat ce cautam eu. Bineinteles ca am preferat sa achizitionez aparatul cu rezerva in el, pentru ca la un calcul simplu mi-am dat seama ca eu doream doua lame, dar la un pret mai mic am gasit cele doua lame, dar si cu aparat incluz. Mie chiar mi-a convenit de minune pentru ca asa am ajuns sa am si aparat nou, chair daca cel vechi nu este chiar vechi, ci il am de cateva luni doar. :) In orice caz ieri am fost iar sa ma fac cateva cumparaturi din respectivul Mega Image, si trecand pe langa respectivul stand, nu m-am putut abtine sa nu ii fac o poza ca sa am o amintire frumoasa cu “super oferta” Gillette. :)

Recunosc ca nu am inteles deloc logica celor de la Gillette cu aceste preturi, dar in respectiva seara m-am intalnit cu niste prieteni buni cu care am abordat si acest subiect, povestindu-le “ciudatenia” benefica pentru buzunar. Atunc Dan, unul dintre ei, care este in mediul business de aproape 10 ani, mi-a explicat ca este o strategie de marketing deoarece omul ce doreste sa isi ia lame, teoretic nu se duce sa verifice si pretul aparatelor deoarece el cauta doar lamel de rezerva, iar acest lucru se intampla in mai multe domenii, si nu doar la lamele de barbierit Gillette. Acest lucru il remarcasem si eu in alte domenii, dar dupa explicatia lui, aproape instantaneu mi-am dat seama ca strategia respectiva este una foarte buna, dar ca problema Gillette la aceasta poveste a fost … cauzata, ca sa ma exprima asa, de omul sau departamentul de MERCHANDISING. Adica daca strategia lor era de a a oferi lamele de rezerva la un pret mai scazut decat aparatul, atunci merchandiser-ul trebuia sa aranjeze lamele la o distanta mult mai mare de aparate, adica nu unele langa altele. Este adevarat ca aceasta strategie poate atrage utilizatori de de Gillette Fusion, dar ma gandesc ce om o sa isi achizitioneze un astfel de aparat, atunci cand vede ca lamele de rezerva sunt mult mai scumpe decat aparatul propriu-zis ?! :(

In orice caz, poate avand in vedere ca am mai oferit sugestii si solutii foarte bune la alte companii mari gen MC Donald’s si Marlboro, am comtactat si P&G, de care apartine Gillette, si am zis tipei care mi-a raspuns la telefon, ca vreau sa vorbesc cu cineva de la Marketingul lor pentru a sesiza o “problema” ce poate aduce pe langa o mica dauna de imagine, si o dauna de buget. Bineintele, ca in Romania de altfel, domnisoara respectiva mi-a spus ca o sa transmita mai departe solicitarea, dupa ce mi-a notat numerele de telefon, si ca o sa fiu contactat, lucru care bineinteles nu s-a intampalt ……… inca. :)

In orice caz, eu unul am reusit sa ma aleg cu un aparat nou de barbierit la un pret mai mic decat lamele ce le doream initial si ma gandesc ca as vrea acest lucru sa mi se intample si pe viitor, chiar daca am ajuns sa scriu acest articol pe care este posibil sa il descopere si cei de la Gillette, lucru care o sa implice luarea de masuri pentru rezolvarea acestei probleme nesisizate de ei inca. Totusi, daca se va ajunge aici, poate vor realiza ca ar fi corect sa ofere un post celui care a sesizat problema ce ar fi adus un mic mare deficit in veniturile lor, deficit aparut de pe urma Gillette Fusion. ;)

2 Responses to Super oferta … ciudata

  1. ai fi uitmit cata diferenta este intre pretul de achizitie al produselor si pretul cu care sunt vandute in magazine. problema e din vina celor de la mega image.

  2. nu nu! aici te contrazic putin pentru ca acel stand il aranhjeaza oamenii de merchandising de la Gillette.